Yağmurlu güzel bir günden herkese merhaba :) Uzun süren kuraklıktan sonra bugün nihayet yağmuru görebildik. Bu gün sizlerle bizim yöresel tarifimiz olan Nohutlu ekmeğin tarifini vermek istiyorum. Nohutlu Ekmek Trakya Bölgesi’nde genellikle Arefe günlerinde yapılır. Yapımı çok meşakatli olsa da uğraşmaya değerdir. Sıcak ortamı sever. Pişerken mis gibi kokusu yayılır. Tadına doyum olmaz bir ekmektir. Mayasının tutuluşu zaman aldığı için bir kişi mayayı tutup yakınlarına dağıtır. Dağıtılan maya üretip büyütülür. Bize genelde mayasını yengem getirir ve biz o mayayı üretip ekmeğimizi yaparız. Bu nefis tarif için buyrun :)
MALZEMELER:
1 küçük kap nohutlu ekmek mayası
Mayayı Üretmek İçin:
1 su bardağı parmak dayanacak kadar sıcak su
1-1,5 su bardağı un
Ekmeği Yapmak İçin:
Yaklaşık 9-10 su bardağı un
750 gr parmak dayanacak kadar sıcak su
tuz
YAPILIŞI:
İlk olarak aldığımız mayayı parmak dayanacak kadar sıcak su ve 1-1,5 su bardağı kadar unla büyütelim. Cıvık kıvamda olacak. Çelik bir tencere içine alalım.
Sıcak su dolu bir kaba tencereyi oturtalım. Kapağını kapatıp 3-4 kat örtü ile örtelim. 2,5-3 saat mayalanmaya bırakalım.
Büyüttüğümüz maya süre sonunda 2 katına çıkacaktır.
Mayayı büyük bir leğene alıp un ve parmak dayanacak kadar sıcak su ilavesiyle yumuşak ele yapışan iyice özdeşleşmiş bir hamur yoğurarak ekmeğimizin hamurunu oluşturalım. Leğenin üzerine kapatacağımız tepsiyi ocak üzerinde ısıtalım ve üzerini kapayalım. Ekmeğimizin olduğu leğeni sıcak su dolu bir kaba oturtalım. 3-4 kat sarıp mayalanmaya bırakalım. Bu şekilde de 2 saat mayalandıralım. Bir tepsiye un serpelim. Mayası gelen hamurdan büyük parçalar kopararak un yardımıyla yuvarlayıp yağlamış olduğumuz ekmek tepsimize dizelim. Yine üzerini kapatacağımız tepsiyi ocak üzerinde ısıtıp tepsiye dizdiğimiz ekmeklerin üzerini kapayalım. tepsiyi sıcak su dolu bir leğen üzerine oturtalım. 1 saat de ekmeğimiz tepsideyken mayalanmaya bırakalım. Tepside mayalanmaya bıraktığımız ekmekler süre sonunda kabarıp tepsiyi dolduracaktır.
Kabaran ekmeğimizi iyice kızdırdığımız fırına atalım. Altı üzeri kızarana kadar kontrollü pişirelim.
Yakınlarınızda ekmek fırını varsa pişirmeye oraya da götürebilirsiniz. Pişen ekmeğimizin üzerine su serpip üzerini tepsi ile örtelim. Örtü ile sarmalayıp yumuşamaya bırakalım.
Nohut mayasını kendiniz yapmak isterseniz; bir bardak kadar nohut havanda dövülür. Ardından büyükçe bir kavanoza ya da çelik tencereye alınıp yarısına kadar sıcak su doldurulur. 2- 3 yemek kaşığı un eklenip tuzu katılır. Karıştırılır. Ardından tencere ya da kavanozun kapağı kapatılır. 3-4 kat örtü ile örtülür. Sıcak ortamda bekletilir. Özellikle sıcak ortam olmasına dikkat etmeniz gerekir. 1 gün sonunda mayanın üzerinde köpükler oluşmuşsa mayanız tutmuş demektir. Kokusu kötü gelebilir bu mayalandığını göstergesidir. Piştiğinde mis gibi kokacaktır.
SEVGİ VE AFİYETLE KALIN :)
harika olmuş ellerine sağlık canım.mis gibii...
YanıtlaSilhttp://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım elllerıne sağlık...
YanıtlaSilçok değişik bir okadarda meşakkatli ama sonuç şahane
YanıtlaSilede yapmada başka bir güzel olur canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilmis gibi ekmek kokuları geldi buraya kadar ellerine sağlık canım sevgiler..
YanıtlaSiloh mis gibi olmuş çok ta güzel olur nohut mayalı ekmek, ellerine sağlık.
YanıtlaSilVallahi meşakatli bie ekmek canım tam olarak anlıyamadım nasıl mayalandığını ama çok lezzetli görünüyor sevgiler...
YanıtlaSilellerine sağlık canım.Bir gün mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilellerinize sağlık. ben de trakyalıyım ve bizim köyde de çok yapılır. hatta içinde nohutlar yarım yarım şekilde bayağı olur. sizinki de çok leziz görünüyor.
YanıtlaSilçok güzel yoğurulmuş maşallah,hemen yapasım yiyesim geldi :)
YanıtlaSilBenim eşim trakyalıdır onlarda hiç görmedim çok güzel ve değişik ellerine emeklerine sağlık canım :)
YanıtlaSil